Sexuellt våld är inte kulturellt, det är kriminellt

Lite till vill jag säga om härvan om sexualbrott i Uleåborg och Helsingfors! Misstankarna om sexualbrott mot minderåriga i Uleåborg och Helsingfors väckte stora reaktioner, när statsminister Juha Sipilä och president Niinistö fördömde brottet. Staten har lovat Uleåborg ekonomiskt stöd för krisarbete och för förebyggande arbete. Det fick fart på våra beslutsfattare på riksnivå och medborgarinitiativet om samtyckeslagen går till riksdagen.

Sexuella övergrepp mot barn är frånstötande och upprörande. De misstänkta personerna har bett om hjälp och sökt asyl i Finland, att de sedan utför en sådan förskräcklig handling gör att ämnet blir ännu mera känsloladdat. Denna naturliga reaktion är inte svårt att förstå och det är något jag absolut inte har något intresse av att förminska heller.

Våld mot främst kvinnor och sexuellt våld är inget nytt i Finland och medborgarinitiativet bevisar att det finns behov av att förnya strafflagen inom sexualbrott.  

Jag fick höra konstant i veckor att misslyckad integration är orsaken till att män med utländsk bakgrund våldtar och att med mer integration så löser vi problemet. ”För de där männen från mellanöstern och Nordafrika är det fritt fram att våldta kvinnor och flickor, för så är det i deras kulturer”. Det sades att de bara behöver mera information om de finska lagarna och finska kulturen och så är de uppgraderade och vårt problem är löst. 

Om man kunde lösa frågan om våld mot kvinnor och sexuellt våld genom integration till den finländska kulturen borde man kanske integrera de finska män också eller hur? Det är förstås inte så enkelt att lösa ett så stort och komplext samhällsproblem.

När det gäller invandrare som är sexförbrytare finns det alltid lösningar på problemet. Mera integration, bättre integration, nej assimilering, nej de skall utvisas dessa avskum. Men så fort man talar om våld mot kvinnor av vita män, höjs rösterna om INTE ALLA MÄN är sådana. 

Samma gäller inte för invandrare, dem får man klumpa ihop och hata som en heterogen folkgrupp. Alla kan misstänkliggöras som en potentiell våldtäktsman. I bla. Uleåborg har man förbjudit asylsökande att gå till skolor och dagis efter att föräldrar uttryckt oro för sina barns trygghet.

Hur många gånger har vi inte hört att feminismen har gått för långt?. Vem har inte hört om att kvinnor som offentliggjort våldtäktsmän blir utsatta för hat och påhopp? Hur var våra reaktioner när dammen brast?

Från regeringen var det ganska tyst när dammen brast, ingen rusade till nyhetskanalerna och med bekymrade miner och säger att vi har ett allvarligt problem om hälften av samhället inte känner sig trygga i sina hem, på arbetsplatser, till och från krogen, ja alltså överallt!

Ingen erbjöd de drabbade varken ekonomisk eller mental hjälp. Vi har inte byggt tillräckligt med skyddshem för utsatta kvinnor. Men däremot träffar jag män som tycker att man inte får skämta nuförtiden, eller tror att antasta kvinnor är att visa intresse. Ni minns väl händelsen i riksdagen där en riksdagsman sexuellt ofredade en kvinnlig kollega? 


För mig är våld och sexuellt våld mot kvinnor lika allvarligt oavsett vem gärningsmannen är. Jag lider med varje kvinna som faller offer för dessa brott och det gör ont varje gång jag hör en kvinna bli offer för våld. Och vad beträffar de invandrade män som våldtar måste de få det straff de förtjänar även om det är en utvisning. Men att säga att det är brist på information eller misslyckad integration är att förminska brottets grad. Man kan ha blivit integrerad och väl etablerade och ändå göra grova brott. De kan vara åratal i Finland utan att ha blivit integrerad och ändå inte begå brott. Du kan vara en vit finska man och ändå våldta kvinnor. Så problemet är inte brist på information om samhälls eller misslyckad integration, och att skylla på det är bara naivt och förminskande av brottets grad.

Och sen finns det en hel del människor som tror att det är kulturen som ligger bakom den höga siffrorna av våldtäkt bland invandrare. Om det finns någon kultur bakom våld mot kvinnor så har den att göra med en historisk och generell patriarkal kultur. Våld mot kvinnor har alltid rättfärdigats med kulturella, religiösa och andra normativa hänvisningar. Men det ska inte vara en förevändning för att särskilja och svartmåla en hel religion, ett folk, eller ett område.

 Det intressantaste i diskussionerna på sociala medier var att de flesta män som var aktiva där tyckte att eftersom vi inte vet vilka vi får hit till Finland borde vi inte ta emot flyktingar. För då slipper vi problemet med dem. Men när en kvinna skriver något om jämställdhet, behovet av förnyande av sexuallagen eller våld i nära relationer, säger de att inte alla män sådan. Men däremot är det ok att klumpa ihop invandrare av olika nationaliteter och kulturell bakgrund. 

Jag avslutar med att citera Sveriges utrikesminister, och tidigare FN-sändebud för sexuellt våld i konflikter, Margot Wallström “Sexuellt våld är inte kulturellt, det är kriminellt”.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *